Get Adobe Flash player

"de geschiedenis van Berghem op één plaats in beeld"

Opgravingen en vondsten in 1837 toonden aan, dat omstreeks 1800 vóór Christus in zuidelijke gebieden van Berghem en de omgeving mensen gewoond hebben behorend tot de zogenaamde bekercultuur.

 

Vorstengraf

 

De spectaculaire vondst van het Vorstengraf in 1933 op de plaats van het voormalige woonwagencentrum in Oss-Zuid tegen de grens van Berghem, maakte duidelijk dat omstreeks 500 voor Christus de Kelten hier hun invloed hebben uitgeoefend.

In 1964 en 1965 werd een tweetal heuvels onderzocht, behorende bij een zevental heuvels bij Zevenbergen (ten zuiden van Berghem). De vondsten die bij die opgravingen werden gedaan, bewezen dat deze heuvels dateerden van rond 1300 v. Chr. (de vroege of midden bronstijd).

Meer…

20091104 Archeologen vinden tweede vorstengraf Oss

In de buurt van Nederlands grootste grafheuvel in Oss hebben archeologen nog een groot en rijk vorstengraf ontdekt. Samen met meerdere grafheuvels rond knooppunt Paalgraven, waar de A50 en A59 samenkomen, vormden ze enkele eeuwen voor het begin van de jaartelling een uniek uitgestrekt ritueel landschap.

De Osse gemeentearcheoloog Richard Jansen heeft dat gezegd na jarenlang onderzoek. Het beroemde vorstengraf in Oss werd al in 1933 opgegraven. Het nieuwe graf uit de vroege IJzertijd is recent ontdekt. Het ligt vlakbij de eerste en is niet veel kleiner.

Minder…

Meer weten??

Gerelateerde Zaken

Recente reacties

One Response to Vorstengraf

Geef een reactie